Użytkowanie ceramiki

Poniżej chciałbym zaprezentować parę dobrych praktyk dotyczący dbania o ceramikę spod mojej ręki:



1. Ceramiczne kubeczki:

 

  • Sugeruję myć ręcznie przy użyciu popularnych środków czyszczących.
  • Mycie w zmywarce i używanie przy tym bardzo mocnych środków czyszczących może odbarwić niektóre szkliwa
  • Niektóre szkliwa są podatne na kwaśne i zasadowe czynniki (np. sok z cytryny), dlatego też zalecam czyszczenie ręczne.

Kubeczki wewnątrz pokrywam mieszankami szkliw odpornymi na powyższe czynniki i przeznaczonymi do kontaktu z żywnością i płynami.


2. Ceramiczne misy i talarze:

 

  • Jeżeli szkliwo krystaliczne jest na wierzchu przedmiotu (od strony użytkowej), to nie należy używać takiej ceramiki do spożywania z niej "mokrych" posiłków.
  • Ceramiczne misy nie służą do jedzenia z nich gorących posiłków lecz są to obiekty ozdobne. Można przechowywać w nich suche produkty, np. owoce.
  • Na paterach i talerzach śmiało możesz podać suchą żywności, jednak ich kontakt z nożem i widelcem może uszkodzić i zarysować ozdobne szkliwa.


3. Czajniki i imbryki:

 

  • Zasada jest podobna jak w przypadku kubeczków, czyli zalecam mycie ręczne.
  • Wewnątrz zawsze używam szkliw neutralnych i odpornych, natomiast zewnętrzne zdobienia wymagają szczególnej troski i mycia bez użycia zmywarki :)

 

Życzę przyjemnego użytkowania i radości z posiadania unikatowej ceramiki krystalicznej!

Ważne: moja strona wykorzystuje pliki cookies. Używam informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania mojego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący ze mną reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Akceptuję